مطالب مفید

علت بخار بین دو صفحه شیشه

امروزه تقریبا برای تمام پنجره‌ها از شیشه دوجداره استفاده می‌شود. شیشه‌های دوجداره در مقایسه با شیشه‌های معمولی مزایای زیادی دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به عایق صوتی و حرارتی بودن اشاره کرد. البته در میان این مزایا معایبی هم وجود دارد که قابل چشم‌پوشی نیست. به عنوان مثال زمانی‌که لکه بخار یا عرق را روی شیشه می‌بینیم فورا دست به کار می‌شویم تا آن را تمیز کنیم.
اما بعد از تمیز کردن متوجه می‌شویم که نه تنها بخار و لکه روی شیشه تمیز نشده، بلکه کمی کدرتر هم شده است. بخار کردن شیشه دوجداره اتفاق ناخوشایندی است و بعد از این اتفاق همه به دنبال راهی برای از بین بردن آن هستند. در این شرایط بسیاری از افراد تصمیم به تعویض پنجره می‌گیرند و بعضی دیگر هم اهمیتی به آن نمی‌دهند. در ادامه مطلب دلایل بخار کردن شیشه را برای‌تان توضیح می‌دهیم، پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

ساختار شیشه دوجداره

بیایید پیش از اینکه در مورد علت بخار کردن شیشه دوجداره صحبت کنیم، ساختار این مدل شیشه‌ها را مورد بررسی قرار دهیم. امروزه تمام پنجره‌های دوجداره و سه جداره دارای یک واحد شیشه عایق‌بندی شده به نام IGU هستند که مهم‌ترین علت آن هم صرفه‌جویی در مصرف انرژی است. زمان ساخت پنجره دوجداره، بین جداره‌ها کاملا با هوا پر می‌شود تا به عنوان یک عایق حرارتی عمل کند.
گازهایی که برای پر کردن فضای بین جداره‌ها استفاده می‌شود معمولا از گازهای آرگون و کریپتون است. در کنار تکنولوژی خاصی که برای ساخت پنجره‌های دوجداره به کار می‌رود یک مشکل اساسی وجود دارد و آن هم فرار بودن گاز است. می‌توانیم با یک مثال ساده مسئله را واضح‌تر بیان کنیم. یک بادکنک پر شده با گاز هلیوم را در نظر بگیرید.
آیا می‌توانید این بادکنک را به راحتی در یک جا نگه دارید؟ بله پاسخ‌تان درست است. نگه داشتن بادکنک در این حالت کار دشواری است و دائم به سمت بالا فرار می‌کند. همین اتفاق در مورد پنجره‌های دوجداره نیز صادق است. پنجره‌های دوجداره با وجود اینکه عایق بندی نیز می‌شوند ولی باز هم منافذی در آن‌ها وجود دارد که باعث تخلیه گاز‌های تزریقی آرگون و کریپتون و در نهایت کاهش طول عمر پنجره می‌شود.
البته عوامل دیگری نیز در کاهش طول عمر پنجره تاثیرگذار هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به رطوبت، نور خورشید و اختلاف دمای محیط بیرون و فضای داخل اشاره کرد. به عبارت دیگر عایق بندی شیشه دوجداره، ممکن است در طول زمان دچار تغییر و افت کیفیت شود. همین تغییرات سبب خروج گاز میان دوجداره می‌شود و در نتیجه آن بخار و رطوبت به راحتی به میان جداره‌ها نفوذ می‌کند و ظاهر پنجره را بخار زده و کدر می‌سازد.

علت بخار کردن بین شیشه‌های پنجره دوجداره

تغییرات دما در زمستان و اختلاف دمای محیط داخل و محیط خارج سبب پایین آمدن حرارت و عرق کردن شیشه‌ها می‌شود. به طور معمول بخار ایجاد شده روی شیشه خیلی ماندگار نیست و بعد از گذشت یک تا دو ساعت خود به خود از بین می‌رود. اما همین مدت زمان کوتاه نیز می‌تواند به پنجره ظاهری ناخوشایند بدهد. بخار آب به سه حالت روی پنجره می‌نشیند. حالت اول تشکیل بخار روی سطوح بیرونی شیشه دوجداره است. حالت دوم تشکیل بخار روی سطوح داخلی شیشه دو جداره و حالت سوم نیز تشکیل بخار بین دو لایه شیشه دوجداره است. در ادامه به توضیح نحوه تشکیل بخار و علت بخار زدگی می‌پردازیم.

تشکیل بخار روی سطوح خارجی شیشه دوجداره

وجود بخار روی قسمت بیرونی شیشه دوجداره نشانه دمای بالای داخل ساختمان نسبت به دمای بیرون است و این اتفاق کاملا طبیعی است. در این صورت پنجره‌ها به خوبی کار می‌کنند و کاملا عایق بندی شده‌اند. کاربرد اصلی پنجره‌های دوجداره جلوگیری از اتلاف انرژی است و این نوع پنجره موجب جلوگیری از هدر رفتن هوای گرم داخل خانه می‌شود. همان‌طور که می‌دانید نصب اصولی و صحیح پنجره دوجداره ساده‌ترین راه برای جلوگیری از خروج هوای گرم و هدر رفت انرژی در فصول سرد سال هستند.

دلیل بخار زدگی سطوح خارجی شیشه دوجداره

در پنجره‌های دوجداره‌ای که به خوبی عایق شده باشند، جداره داخلی در هوای گرم داخل ساختمان قرار دارد و جداره خارجی نیز در معرض هوای سرد بیرون قرار دارد و همین امر سبب ایجار بخار روی آن می‌شود. لازم به ذکر است که، در این حالت، بخار زدگی همیشه اتفاق نمی‌افتد و فقط گاهی اوقات این پدیده را مشاهده می‌کنید که اصلا جای نگرانی ندارد.

تشکیل بخار روی سطوح داخلی شیشه دوجداره

ایجاد بخار روی سطح داخلی شیشه دوجداره عوامل متعددی دارد. به عنوان مثال اختلاف دمای زیاد بین فضای داخلی و خارجی ساختمان و همین‌طور فقدان تهویه مناسب داخلی، از اصلی‌ترین عوامل افزایش رطوبت هوا در داخل ساختمان هستند. انجام پخت و پز، آشپزی، استحمام و حتی دم کردن چای نیز می‌تواند سبب ایجاد مقدار زیادی بخار آب روی شیشه شود. این بخار به محض تماس با هوای سرد، به قطرات آب تبدیل می‌شود، ولی در صورتیکه محیط از تهویه خوبی برخوردار باشد هرگز پنجره دوجداره بخار نمی‌کند.

دلایل بخار زدگی سطوح داخلی شیشه دوجداره

معمولا بخار زدگی روی سطح داخلی شیشه، برای پنجره‌های تک جداره اتفاق می‌افتد و علت آن هم این است که هوای بیرون بر روی دمای شیشه غالب است. وجود بخار روی سطح داخلی پنجره‌های دوجداره می‌تواند ناشی از رطوبت بالا، تهویه نامناسب و نصب نامناسب پنجره‌ها‌ باشد.

تشکیل بخار بین دو صفحه شیشه دوجداره

ایجاد بخار بین دو صفحه شیشه دوجداره مشکل بزرگی محسوب می‌شود. وجود بخار بین دو شیشه نشان‌ دهنده این است که عایق بندی پنجره دوجداره به خوبی صورت نگرفته است. این اتفاق معمولا در ساختمان‎های قدیمی که از نصب پنجره‌شان بیش از ۱۰ سال گذشته باشد می‌افتد.

دلیل بخار زدگی بین دو صفحه شیشه دوجداره

استفاده از تمیز کننده‌های شیمیایی برای نظافت شیشه‌ها، به درزگیر پنجره آسیب می‌زند و عایق‌بندی آن را از بین می‌برد. در صورتیکه بخار زدگی بین سطوح شیشه‌ها در کمتر از یک سال اتفاق بیفتد علت اصلی آن مربوط به کیفیت ساخت پنجره دوجداره است.
پیدا کردن علت اصلی بخار کردن شیشه دوجداره بسیار اهمیت دارد. زمانی که بین دوجداره شیشه‌ها قطرات آب و عرق را مشاهده کردید حتما به دنبال دلیل آن بگردید و به خوبی آن را بررسی کنید. امیدواریم از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید. در مقالات دیگر در مورد روش‌های از بین بردن بخار شیشه دوجداره صحبت خواهیم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *